Gotuj z Cookidoo® - dieta z niskim IG na 7 dni

Zachęcamy do zapoznania się z naszym tygodniowym menu, stworzonym z myślą o osobach dbających o stabilny poziom cukru we krwi oraz tych, którzy pragną wprowadzić do swojej diety produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Pełnowartościowe posiłki każdego dnia

Propozycja jadłospisu o obniżonym indeksie glikemicznym została opracowana z myślą o osobach, które pragną uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jadłospis ten wspiera osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu 2, trudnościami w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz wszystkich, którzy dbają o zdrowie i stabilny poziom energii przez cały dzień.

Propozycje posiłków obejmują śniadania, drugie śniadania, obiady i kolacje. W poniższym przykładowym jadłospisie uwzględniamy różne grupy produktów o niskim IG, takie jak warzywa, wybrane owoce o niskim IG (np. jagody, maliny), pełnoziarniste produkty zbożowe (np. komosa ryżowa, kasza gryczana, ryż basmati), zdrowe tłuszcze (np. awokado, oliwa z oliwek), a także białka roślinne (np. ciecierzyca, soczewica) i zwierzęce (np. chude mięso, ryby).

Do wyboru dostępne są trzy warianty kaloryczne: 1500, 1800 oraz 2200 kcal. Wystarczy, że dodasz przepisy do swojego menu tygodniowego, szybko je przygotujesz, zapakujesz w pojemniki i rozpoczniesz dietę pudełkową z platformą Cookidoo®.

Korzystanie z diety pudełkowej na Cookidoo® nie zastępuje profesjonalnej konsultacji z dietetykiem. W przypadku problemów zdrowotnych lub innych schorzeń związanuych z metabolizmem, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia. Dietetyk pomoże dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb, uwzględniając stan zdrowia oraz preferencje żywieniowe.

Wariant na 1500 kalorii dziennie

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Sobota

Niedziela

Odkryj zalety diety o niskim IG

Poznaj nasze wskazówki i dowiedz się, jak Thermomix® może wspierać Cię w planowaniu zdrowszych posiłków w ramach diety z niskim indeksem glikemicznym. Odkryj inspiracje na posiłki oparte na pełnoziarnistych produktach, warzywach strączkowych i zdrowych tłuszczach, które nie tylko wspierają zdrowie, ale też zachwycają smakiem.

Zainspiruj się

Wariant na 1800 kalorii dziennie

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Sobota

Niedziela

5 zmian umożliwiających zmniejszenie spożycia węglowodanów

Zamień swoje ulubione źródła węglowodanów na warzywa, np. makaron z cukinii albo kuskus z kalafiora • Wybieraj produkty przygotowane własnoręcznie zamiast przetworzonych, by uniknąć dodatkowego cukru • Zamiast ciasta lub ciasteczek jedz na deser owoce z niskim IG • Wybierz quinoę jako niskowęglowodanową alternatywę dla ryżu lub makaronu • Zamień słone przekąski na orzechy lub warzywa o niskim IG

Wariant na 2200 kalorii dziennie

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Sobota

Niedziela