Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców

Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców

4.7 399 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • piersi z kurczaka pokrojonej w 2 cm kostkę
    400 g
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kurczaka
  • czosnek, granulowany ilość do oprószenia kurczaka
  • ryżu basmati
    200 g
  • wody
    1000 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
    1 łyżeczka
  • zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
    70 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
    150 g
  • grzybów mun, suszonych krojonych, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie
    5 g
  • marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
    80 g
  • groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
    70 g
  • ząbki czosnku
    3
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
    1
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • sosu sojowego plus 2 łyżki do zamarynowania kurczaka
    30 g
  • masła orzechowego z nerkowców, prażonego (patrz wskazówka)
    50 g
  • napoju migdałowego, niesłodzonego
    150 g
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • szczypiorku, świeżego pokrojonego na 2 cm kawałki
    1 pęczek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 462.6 kcal / 1936.9 kJ
Białko 32.3 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 55.3 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 2.2 g
Sód 1081.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...