Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli

Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli

4.5 291 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Pasta z awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 120 - 140 g awokado dojrzałego (1 szt.)
  • 10 - 15 g soku z limonki
Burgery
  • 1000 g wody
  • 180 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 240 g czarnej fasoli, z puszki opłukanej pod bieżącą wodą i odsączonej
  • 30 g siemienia lnianego mielonego
  • 10 g musztardy
  • 10 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy ilość do smażenia
Składanie burgerów
  • 6 bułek np. grahamek lub pełnoziarnistych
  • 6 liści sałaty
  • 1 - 2 pomidory pokrojone w plastry
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 479.7 kcal / 2008.3 kJ
Białko 17.3 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany 77.3 g
Błonnik 12.3 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 842.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...