
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta z awokado
- 1 ząbek czosnku
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 120 - 140 g awokado dojrzałego (1 szt.)
- 10 - 15 g soku z limonki
Burgery
- 1000 g wody
- 180 g komosy ryżowej (quinoa)
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 240 g czarnej fasoli, z puszki opłukanej pod bieżącą wodą i odsączonej
- 30 g siemienia lnianego mielonego
- 10 g musztardy
- 10 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy ilość do smażenia
Składanie burgerów
- 6 bułek np. grahamek lub pełnoziarnistych
- 6 liści sałaty
- 1 - 2 pomidory pokrojone w plastry
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 479.7 kcal / 2008.3 kJ
- Białko
- 17.3 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Węglowodany
- 77.3 g
- Błonnik
- 12.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 842.2 mg