
Urządzenia i Akcesoria
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Pasta z awokado
-
ząbek czosnku1
-
liści kolendry, świeżych5 g
-
awokado dojrzałego (1 szt.)120 - 140 g
-
soku z limonki10 - 15 g
Burgery
-
wody1000 g
-
komosy ryżowej (quinoa)180 g
-
cebuli przekrojonej na pół60 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
oliwy z oliwek15 g
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy40 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 - 10 g
-
czarnej fasoli, z puszki opłukanej pod bieżącą wodą i odsączonej240 g
-
siemienia lnianego mielonego30 g
-
musztardy10 g
-
sosu sojowego10 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
chili, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
papryki wędzonej, mielonej½ łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
olej rzepakowy ilość do smażenia
Składanie burgerów
-
bułek np. grahamek lub pełnoziarnistych6
-
liści sałaty6
-
pomidory pokrojone w plastry1 - 2
-
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka½
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
479.7 kcal /
2008.3 kJ
Białko
17.3 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
77.3 g
Błonnik
12.3 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Sód
842.2 mg