Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
TM5 TM6

Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli

Składniki

Pasta z awokado

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 120 - 140 g awokado, dojrzałego (1 szt.)
  • 10 - 15 g soku z limonki

Burgery

  • 1000 g wody
  • 180 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 240 g czarnej fasoli, z puszki, opłukanej pod bieżącą wodą i odsączonej
  • 30 g siemienia lnianego, mielonego
  • 10 g musztardy
  • 10 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy, ilość do smażenia

Składanie burgerów

  • 6 bułek, np. grahamek lub pełnoziarnistych
  • 6 liści sałaty
  • 1 - 2 pomidory, pokrojone w plastry
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2008.3 kJ / 479.7 kcal
Białko
17.3 g
Węglowodany
77.3 g
Tłuszcz
16 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie