Urządzenia i Akcesoria
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Jogurt tahini
-
170 - 200 g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
-
170 - 200 g jogurtu naturalnego
-
40 g pasty tahini
-
½ łyżeczki soli
-
⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka białego octu winnego
Grzyby miso
-
30 g wody
-
400 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry400 g grzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
-
30 g masła
-
2 łyżeczki sherry, wytrawnego2 łyżeczki mirinu
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
-
1 łyżka pasty miso
-
1 szczypta pieprzu białego, mielonego
-
4 kromki chleba pełnoziarnistego lub na zakwasie (ok. 140 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
821.2 mg
Białko
13.9 g
Kalorie
1343.5 kJ /
321.1 kcal
Tłuszcz
16.8 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Węglowodany
32 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ŚNIADANIA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
15 min
Sos Hoisin
5 min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min
Tofucznica
30 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Koreański ramen z tofu
50 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Shakshuka z patelni
50 min