Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
TM6

Tost z jogurtem tahini i grzybami miso

4.3 (12 ocen)

Składniki

Jogurt tahini

  • 170 - 200 g miękkiego tofu, pokrojonego na kawałki
  • 170 - 200 g jogurtu naturalnego
  • 40 g pasty tahini
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Grzyby miso

  • 30 g wody
  • 400 g grzybów shiitake, świeżych, pokrojonych w 5 mm plastry
    lub 400 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki mirinu
    lub 2 łyżeczki sherry, wytrawnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego lub na zakwasie (ok. 140 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1343.5 kJ / 321.1 kcal
Białko
13.9 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcz
16.8 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Błonnik
5.6 g
Sód
821.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy