Urządzenia i Akcesoria
Tofucznica
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
400 g tofu, średnio twardego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g oleju
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
¾ - 1 łyżeczka czarnej soli, kala namak (patrz wskazówka)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 - 150 g śmietanki sojowej
-
1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
-
4 kromki pieczywa tostowego lub pełnoziarnistego (ok. 140 g)
-
włoski pomidor koktajlowy przekrojone na pół lub pokrojone w plastry, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
604.2 mg
Białko
20.8 g
Kalorie
1775.4 kJ /
424.3 kcal
Tłuszcz
26.8 g
Błonnik
4.9 g
Tłuszcz nasycony
3.8 g
Węglowodany
29.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ŚNIADANIA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 godz.
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM5, TM6)
1 godz.
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Bób na ostro z brązowym ryżem i pestkami dyni
45 min
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50 min
Makaron z bobem, serem feta i migdałami
45 min
Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu
1 godz.
Makaron z sosem z buraków i serem feta
40 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min