Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 200 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 300 g ogórka, pokrojonego w 2 mm plastry
- 45 g orzechów włoskich, łuskanych
- 25 g ziaren sezamu, białego
- 50 g pestek granatu
- 30 g jagód goji, suszonych
- 60 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 15 g miodu, płynnego
-
40
g oleju z orzechów włoskich
lub 40 g oleju - 1240 g wody
- 1 łyżeczka soli
-
½
łyżeczki pieprzu białego, mielonego
lub ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego - 250 g komosy ryżowej (quinoa)
- 6 jajek, dokładnie umytych
- 240 g białej fasoli, dużej, z puszki, odsączonej z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2062.7 kJ / 493 kcal
- Białko
- 19.8 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 24.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 496.8 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Marokańska sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
1 Std. 20 Min
Wrapy z pstrągiem łososiowym i salsą z awokado i mango
50 min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55p
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45 menit
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 Std. 35 Min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55p
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 menit