
Urządzenia i Akcesoria
Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
1 porcja
Składniki
-
5 - 6 liści bazylii, świeżych
-
1 ząbek czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
1 pomidor (ok. 130 g), pokrojony na kawałki
-
170 g wody
-
1 szczypta oregano, suszonego
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
-
60 g makaronu pełnoziarnistego, suchego, typu farfalle lub penne, o czasie gotowania 8-10 min
-
20 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
-
1 łyżka słonecznika łuskanego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
383.2 kcal /
1603.4 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
15.7 g
Węglowodany
51.8 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
912.2 mg