Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 łodyżki bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
-
½ - 2
czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
lub ½ - 2 czerwone papryczki chili, suszone, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka) - 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 350 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
- 160 g makaronu pełnoziarnistego (o czasie gotowania 8-10 min)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1501 kJ / 359 kcal
- Białko
- 13.5 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Błonnik
- 12.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55min
Penne puttanesca
50min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40min
Azjatycki ryż z warzywami
1 Std. 30 Min
Penne all'arrabbiata
20 Min
Makaron z serem feta i pomidorami
40min
Zapiekanka makaronowa
45min
Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
30 Min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 Min
Spaghetti napoletana
40min