Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 łodyżki bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
-
½ - 2
czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
lub ½ - 2 czerwone papryczki chili, suszone, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka) - 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 350 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
- 160 g makaronu pełnoziarnistego (o czasie gotowania 8-10 min)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1501 kJ / 359 kcal
- Białko
- 13.5 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Błonnik
- 12.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55min
Letni sos do makaronu z pomidorami i ginem
35 min
Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym
45 min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20min
Makaron z serem feta i pomidorami
40 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40 min
Penne all'arrabbiata
20min
Spaghetti aglio e olio
35 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 min
Spaghetti napoletana
40 min