Burgery wołowe w razowej bułce
TM5 TM6

Burgery wołowe w razowej bułce

Składniki

  • 220 g mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 25 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej, Lubella 3 ziarna, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 70 g jogurtu greckiego,
  • 20 g majonezu,
  • ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka musztardy (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki papryki, mielonej
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ziarna sezamu, ilość do posypania bułek
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście,
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 600 g mięsa wołowego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego,
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 pomidor, pokrojony w 3 mm plastry
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w 3 mm plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2832.4 kJ / 676.5 kcal
Białko
49.8 g
Węglowodany
53.3 g
Tłuszcz
32.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie