Burgery wołowe w razowej bułce

Burgery wołowe w razowej bułce

4.2 161 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

  • mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
    220 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    25 g
  • mąki chlebowej, pełnoziarnistej Lubella 3 ziarna, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    250 g
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • jogurtu greckiego
    70 g
  • majonezu
    20 g
  • koncentratu pomidorowego
    ½ łyżeczki
  • musztardy (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka
  • papryki, mielonej
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • ziarna sezamu ilość do posypania bułek
  • cebuli
    80 g
  • ząbek czosnku
    1
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    1
  • mięsa wołowego, mielonego
    600 g
  • kolendry, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    2 szczypty
  • sałaty masłowej
    4 liście
    4 liście sałaty karbowanej
  • sera cheddar
    4 plastry
  • pomidor pokrojony w 3 mm plastry
    1
  • ogórki kiszone pokrojone w 3 mm plastry
    2

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 676.5 kcal / 2832.4 kJ
Białko 49.8 g
Tłuszcz 32.3 g
Węglowodany 53.3 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 14.8 g
Sód 1100.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...