
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Razowe ciasto orkiszowe
- 260 g mąki orkiszowej, razowej
- 100 g oliwy z oliwek
- 90 g wody, schłodzonej
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki octu jabłkowego
- 70 g ziaren sezamu, białego
Nadzienie szpinakowe
- 500 g liści szpinaku baby, świeżych
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 zielonych cebulek ze szczypiorkiem pokrojonych na 3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g sera feta pokrojonego na kawałki
- 200 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 - 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Formowanie i pieczenie
- mąka orkiszowa, razowa do oprószenia
- 1 białko do posmarowania
-
1
łyżka orzeszków piniowych do posypania
lub 1 łyżka słonecznika łuskanego do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 633 kcal / 2657.5 kJ
- Białko
- 31 g
- Tłuszcz
- 40.4 g
- Węglowodany
- 32.4 g
- Błonnik
- 9.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Sód
- 556.3 mg