Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta

Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta

4.1 74 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

Razowe ciasto orkiszowe
  • mąki orkiszowej, razowej
    260 g
  • oliwy z oliwek
    100 g
  • wody, schłodzonej
    90 g
  • jajko
    1
  • octu jabłkowego
    1 ½ łyżeczki
  • ziaren sezamu, białego
    70 g
Nadzienie szpinakowe
  • liści szpinaku baby, świeżych
    500 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    180 g
  • zielonych cebulek ze szczypiorkiem pokrojonych na 3 cm kawałki
    5
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • sera feta pokrojonego na kawałki
    200 g
  • twarogu, chudego podzielonego na kawałki
    200 g
  • jajko
    1
  • białka
    2
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    1 - 2 gałązki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
Formowanie i pieczenie
  • mąka orkiszowa, razowa do oprószenia
  • białko do posmarowania
    1
  • orzeszków piniowych do posypania
    1 łyżka
    1 łyżka słonecznika łuskanego, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 633 kcal / 2657.5 kJ
Białko 31 g
Tłuszcz 40.4 g
Węglowodany 32.4 g
Błonnik 9.6 g
Tłuszcz nasycony 10.5 g
Sód 556.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...