
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g tofu, wędzonego pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
- 120 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 ząbek czosnku
- 20 g cebuli
- 10 g orzechów, mieszanych np. laskowych, nerkowca, macadamia lub orzeszków piniowych
- 10 g oleju
- 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
-
5
g erytrytolu (patrz wskazówka)
lub 5 g ksylitolu (patrz wskazówka) - 500 g wody
- 130 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, przekrojonej na pół
- 40 g makaronu, suchego z roślin strączkowych, np. z soczewicy
- 1 szczypta chili, mielonego (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 413.2 kcal / 1729 kJ
- Białko
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Węglowodany
- 49.2 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 374.7 mg
Alternatywne przepisy
Farinata ze szpinakiem i groszkiem
30 min
Makaron z bobem, serem feta i migdałami
45 min
Pęczotto z bobem i cukinią
1 godz.
Aromatyczne biryani z soczewicą
40 min
Bowl z ciecierzycą i kaszą bulgur
30 min
Sałatka ziemniaczano-brokułowa z kukurydzą i szczypiorkiem
30 min
Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym
30 min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Kaszotto gryczane z ciecierzycą, fetą i oliwkami
40 min
Curry szpinakowo-kalafiorowe z ryżem
55 min
Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami
25 min
Sałatka z soczewicą, suszonymi pomidorami i oliwkami
25 min