![Aromatyczne biryani z soczewicą Aromatyczne biryani z soczewicą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6f2da572242674bc4397d4bd3ca0d6d0/Derivates/1223d3cd3ef462c33a325f5b7c079eff9f3c37e6.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 90 g zielonej soczewicy, suszonej
- 40 g kaszy bulgur
- 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
- 110 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
- 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 2 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2958.7 kJ / 707.1 kcal
- Białko
- 28.9 g
- Węglowodany
- 105.3 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.4 g
- Błonnik
- 18.7 g
- Sód
- 409.3 mg
Alternatywne przepisy
Grecka zupa z soczewicy
40 Min
Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami
25 Min
Kaszotto gryczane z ciecierzycą, fetą i oliwkami
40 Min
Cytrynowa potrawka z ciecierzycy i ryżu
50 Min
Curry szpinakowo-kalafiorowe z ryżem
55 min
Kanapki z pastą z soczewicy i oliwek
30 Min
Fasolka szparagowa z komosą ryżową (quinoa) i pistacjami
35 min
Sałatka z soczewicą, suszonymi pomidorami i oliwkami
25 Min
Makaron z bobem, serem feta i migdałami
45 Min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30 Min
Bowl z ciecierzycą i kaszą bulgur
30 Min
Pęczotto z bobem i cukinią
1 Std.