
Wersje kompatybilne
Makaron pełnoziarnisty na kremie z ciecierzycy z krewetkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- woda osolona, do gotowania makaronu
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 20 g cebuli szalotki
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g marchewki
- 20 g korzenia selera
- 180 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g wody
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- ½ łyżeczki soli
- 60 g krewetek, surowych, obranych
- oliwa z oliwek ilość do dekoracji
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 475 kcal / 1987 kJ
- Białko
- 18 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Węglowodany
- 50 g
- Błonnik
- 9 g