
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sosu sojowego
- 30 g octu ryżowego
- 30 g oleju sezamowego
- 1230 g wody
- 10 g cukru
- 1 łyżka ziaren sezamu, czarnego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
-
200
g fileta z łososia, świeżego, bez skóry jakości sashimi (patrz wskazówka)
lub 200 g łososia wędzonego na zimno w kawałku - 120 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g komosy ryżowej (quinoa) czarnej lub białej
- 200 g dyni np. piżmowej, hokkaido, obranej, pokrojonej w 2 cm kostkę
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
100
g fasoli edamame, mrożonej (patrz wskazówka)
lub 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej - 1 mango, dojrzałe
- 1 awokado dojrzałe
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 570.9 kcal / 2388.4 kJ
- Białko
- 23.1 g
- Tłuszcz
- 30.4 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Błonnik
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Sód
- 1051.8 mg