Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka
TM6 TM5

Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka

4.2 (51 ocen)

Składniki

  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, uprzednio uprażonych
  • 300 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na 3 cm kawałki
    lub 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów
  • ¾ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej, Melvit
  • 500 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
  • 50 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 2 bakłażany, duże (ok. 450 g każdy)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 350 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, pimienton
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • granat, tylko pestki, ilość do dekoracji (patrz wskazówka)
  • bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2349.8 kJ / 561.2 kcal
Białko
29.7 g
Węglowodany
82.8 g
Tłuszcz
19.3 g
Błonnik
16.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy