Wersje kompatybilne
Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, uprzednio uprażonych
-
300
g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na 3 cm kawałki
lub 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki - 50 g suszonych pomidorów
- ¾ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej, Melvit
- 500 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
- 50 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 2 bakłażany, duże (ok. 450 g każdy)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 350 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 5 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, pimienton
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- granat, tylko pestki, ilość do dekoracji (patrz wskazówka)
- bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2349.8 kJ / 561.2 kcal
- Białko
- 29.7 g
- Węglowodany
- 82.8 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Błonnik
- 16.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 Min
Sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą
40 min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1 Std. 10 Min
Sałatka z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem
1 godz.
Łosoś na parze z pesto i pęczakiem, zupa krem ze szpinaku i brokułów
1 Std. 20 Min
Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem
2 godz. 15 min
Kurczak z warzywami w papilotach z sosem estragonowym
55 min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45 min
Roladki z indyka z cebulą i papryką z batatami i brokułem, zupa pieczarkowa
1 Std. 15 Min
Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką
1 Std. 50 Min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min