Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka

Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka

4.1 54 oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

  • ząbki czosnku
    3 - 4
  • orzechów włoskich, łuskanych uprzednio uprażonych
    50 g
  • udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki
    300 g
    300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • suszonych pomidorów
    50 g
  • ziół prowansalskich, suszonych
    ¾ łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • kaszy gryczanej, prażonej Melvit
    200 g
  • soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
    500 g
  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    50 g
  • bakłażany duże (ok. 450 g każdy)
    2
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    350 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • octu jabłkowego
    5 g
  • cukru (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • papryki wędzonej, mielonej pimienton
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • granat tylko pestki, ilość do dekoracji (patrz wskazówka)
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 561.2 kcal / 2349.8 kJ
Białko 29.7 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 82.8 g
Błonnik 16.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...