
Wersje kompatybilne
Kotlety z piersi indyka i pełnoziarnistej kaszy orkiszowej
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona (patrz wskazówka) - 100 g kaszy orkiszowej, pełnoziarnistej
- 800 g różyczek kalafiora podzielonych na 3-4 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 150 g pieczarek
- 500 g mięsa z indyka, mielonego najlepiej z piersi, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 5 - 10 g koperku, świeżego posiekanego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 8 liści sałaty
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 393 kcal / 1645.4 kJ
- Białko
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 30.3 g
- Błonnik
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 1104.8 mg