Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką

Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką

4.4 335 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Brokułowy ryż i pulpety drobiowo-pieczarkowe
  • różyczek brokułu pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    150 g
  • pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    70 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju
    40 g
  • mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    400 g
    400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    50 g
  • mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • wody
    1200 g
  • ryżu parboiled
    250 g
  • woda do zwilżenia dłoni
Surówka i lekki sos chrzanowy
  • koperku, świeżego tylko liście
    10 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    300 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    150 g
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • oleju
    10 g
  • cukru (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • jogurtu greckiego
    400 g
  • chrzanu, tartego ze słoiczka
    75 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • cukru (opcjonalnie)
    1 łyżeczkę

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 691.5 kcal / 2895.3 kJ
Białko 34.5 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 89.5 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 6.8 g
Sód 1750.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...