
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
Brokułowy ryż i pulpety drobiowo-pieczarkowe
-
różyczek brokułu pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)150 g
-
pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki100 g
-
cebuli przekrojonej na pół70 g
-
ząbki czosnku2
-
oleju40 g
-
mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)400 g
-
jajko1
-
bułki tartej50 g
-
mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich1 - 2 łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
wody1200 g
-
ryżu parboiled250 g
-
woda do zwilżenia dłoni
Surówka i lekki sos chrzanowy
-
koperku, świeżego tylko liście10 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki300 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki150 g
-
jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki100 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 g
-
oleju10 g
-
cukru (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
jogurtu greckiego400 g
-
chrzanu, tartego ze słoiczka75 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM½ łyżeczki
-
cukru (opcjonalnie)1 łyżeczkę
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
691.5 kcal /
2895.3 kJ
Białko
34.5 g
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
89.5 g
Błonnik
11.5 g
Tłuszcz nasycony
6.8 g
Sód
1750.5 mg