
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na calzone
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i papieru do pieczenia
-
220
g napoju ryżowego, niesłodzonego, w temp. pokojowej
lub 220 g mleka, chudego, w temp. pokojowej - 200 g mąki orkiszowej, razowej
- 200 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka soli
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży - 250 g wody
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wołowina z warzywami
-
25
g oliwy z oliwek
lub 25 g oleju - 70 g cebuli, przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 0,5 cm piórka
- 250 g mięsa wołowego, np. rostbefu, polędwicy, bez ścięgien i kości, pokrojonego w paski (1 x 3-4 cm), osuszonego papierowym ręcznikiem
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego, plus dodatkowa ilość do zwilżenia brzegów ciasta
- 1 łyżeczka octu, do Mycia Wstępnego
- 120 - 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 - 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- mąka orkiszowa, biała, do oprószenia blatu
- 1 kulka mozzarelli, light (125 g), pokrojonej w plastry i odciśniętej z solanki na papierowych ręcznikach
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania calzone
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3076.3 kJ / 734.8 kcal
- Białko
- 35.8 g
- Węglowodany
- 84 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Sód
- 1010 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Stripsy z kurczaka w zdrowej panierce i lekki sos czosnkowy
50 Min
Empanadas z kurczakiem i jajkiem
2 godz. 30 min
Zielone naleśniki z szynką i serem
55 Min
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1 godz. 55 min
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 Std.
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2h 50min
Pizza turecka Pide
1 Std. 20 Min
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2h 50min
Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami
1 Std. 50 Min
Ciasto francuskie
1 godz. 45 min
Kurczak curry pieczony w cieście (Złota poduszka)
2 godz. 45 min
Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą
1h 35 min