Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami

Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami

4.0 45 ocen
Przygotowanie 1 godz. 5 min
Czas całkowity 4 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Ciasto na calzone
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i papieru do pieczenia
    30 g
  • napoju ryżowego niesłodzonego, w temp. pokojowej
    220 g
    220 g mleka, chudego, w temp. pokojowej
  • mąki orkiszowej, razowej
    200 g
  • mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    200 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • drożdży świeżych pokruszonych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • wody
    250 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
Wołowina z warzywami
  • oliwy z oliwek
    25 g
    25 g oleju
  • cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 0,5 cm piórka
    70 g
  • mięsa wołowego np. rostbefu, polędwicy, bez ścięgien i kości, pokrojonego w paski (1 x 3-4 cm), osuszonego papierowym ręcznikiem
    250 g
  • wody do Mycia Wstępnego, plus dodatkowa ilość do zwilżenia brzegów ciasta
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    1 łyżeczka
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    120 - 150 g
  • cukinii pokrojonej na kawałki
    120 - 150 g
  • koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • ziół włoskich, mieszanych, suszonych
    1 łyżeczka
  • mąka orkiszowa, biała do oprószenia blatu
  • mozzarelli, light (125 g), pokrojonej w plastry i odciśniętej z solanki na papierowych ręcznikach
    1 kulka
  • jajko roztrzepane, do posmarowania calzone
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 734.8 kcal / 3076.3 kJ
Białko 35.8 g
Tłuszcz 30.3 g
Węglowodany 84 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Sód 1010 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...