Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami
TM6

Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami

4.0 (43 oceny)

Składniki

Ciasto na calzone

  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i papieru do pieczenia
  • 220 g napoju ryżowego, niesłodzonego, w temp. pokojowej
    lub 220 g mleka, chudego, w temp. pokojowej
  • 200 g mąki orkiszowej, razowej
  • 200 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wołowina z warzywami

  • 25 g oliwy z oliwek
    lub 25 g oleju
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 0,5 cm piórka
  • 250 g mięsa wołowego, np. rostbefu, polędwicy, bez ścięgien i kości, pokrojonego w paski (1 x 3-4 cm), osuszonego papierowym ręcznikiem
  • 1000 g wody, do Mycia Wstępnego, plus dodatkowa ilość do zwilżenia brzegów ciasta
  • 1 łyżeczka octu, do Mycia Wstępnego
  • 120 - 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 - 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • mąka orkiszowa, biała, do oprószenia blatu
  • 1 kulka mozzarelli, light (125 g), pokrojonej w plastry i odciśniętej z solanki na papierowych ręcznikach
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania calzone

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3076.3 kJ / 734.8 kcal
Białko
35.8 g
Węglowodany
84 g
Tłuszcz
30.3 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Błonnik
8.5 g
Sód
1010 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy