Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g korzenia selera, pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
- 20 g cebuli
- 200 g papryki, czerwonej, żółtej, zielonej lub mieszanych, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (9 x 2 cm)
- 5 ząbków czosnku, w łupinie
- 1 ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
50
g soku z czerwonych buraków
lub 60 g soku z czerwonych buraków, samodzielnie przygotowanego (patrz wskazówka) - 40 g oleju
- 360 g fasoli cannelini, z puszki, odsączonej z zalewy
-
5
g liści natki pietruszki, świeżych
lub 5 g liści kolendry, świeżych - 30 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1820.5 kJ / 435.1 kcal
- Białko
- 16.3 g
- Węglowodany
- 79.4 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 14.4 g
- Sód
- 734.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1 godz.
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Pizza z wegańskim "serem" z ziemniaków
1 godz. 40 min
Letnie rollsy z sosem z kolendry
1 godz.
Burger wegański
3 godz. 55 min
Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
2 godz. 10 min
Burger z tofu
2 godz.
Zapiekanka z soczewicy
1h 20min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25min