Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
TM6 TM5

Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami

4.0 (46 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki gryczanej, Melvit
  • 50 g mąki ryżowej, Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
  • 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 180 g wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ¼ łyżeczki soli

Konfitura z cebuli

  • 300 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 - 15 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 25 g miodu, płynnego
  • 10 - 15 g octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki rozmarynu, świeżego, tylko liście
    lub ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g różyczek brokułu, pokrojonych na kawałki
  • 10 czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • rukola, ilość do podania
  • oliwa z oliwek, aromatyzowana, np. rozmarynem, ilość do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1258.1 kJ / 300.5 kcal
Białko
7.2 g
Węglowodany
37.8 g
Tłuszcz
14.5 g
Błonnik
2.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy