Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki
TM6 TM5

Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki

4.0 (129 ocen)

Składniki

  • 150 g soczewicy, suszonej, dowolnej (patrz wskazówka)
  • 2200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 140 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
  • 40 g oleju sezamowego, prażonego, plus dodatkowa ilość do skropienia
    lub 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti
  • ziarna sezamu, białego, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2562.2 kJ / 612.4 kcal
Białko
25.2 g
Węglowodany
104 g
Tłuszcz
14.9 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Błonnik
8.8 g
Sód
1354.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy