
Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM5, TM6)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
150 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
-
2200 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
140 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
-
40 g oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia
-
2 - 2 ¼ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
10 g oliwy z oliwek
-
320 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
-
ziarna sezamu, białego do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
612.4 kcal /
2562.2 kJ
Białko
25.2 g
Tłuszcz
14.9 g
Węglowodany
104 g
Błonnik
8.8 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Sód
1354.6 mg