Wersje kompatybilne
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g soczewicy, suszonej, dowolnej (patrz wskazówka)
- 2200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 140 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
-
40
g oleju sezamowego, prażonego, plus dodatkowa ilość do skropienia
lub 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia - 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki oregano, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti
- ziarna sezamu, białego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2562.2 kJ / 612.4 kcal
- Białko
- 25.2 g
- Węglowodany
- 104 g
- Tłuszcz
- 14.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 1354.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30 Min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1sa
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1h 10min
Wegańskie aïoli
5sa 10 dk
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Wietnamski gulasz warzywny z ryżem
45 Min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 Min
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
2h
Potrawka warzywna z ryżem
30 Min
Tofucznica
30 Min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2ωρ. 35 λεπτ.
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1sa