Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM5, TM6)

Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM5, TM6)

3.9 158 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 150 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
  • 2200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 140 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
  • 40 g oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia
    40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • ziarna sezamu, białego do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 612.4 kcal / 2562.2 kJ
Białko 25.2 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 104 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 2.2 g
Sód 1354.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...