Czy robienie tortu jest trudne? Z urządzeniem Thermomix® i sprawdzonymi przepisami na platformie Cookidoo® przekonasz się, że jest to znacznie prostsze, niż myślisz.
Z urządzeniem Thermomix® przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanych deserów staje się łatwe i przyjemne. Gotowanie z ustawieniami nie tylko ułatwia proces przygotowywania ciasta, ale także pomaga w przygotowaniu kremów, polew i dekoracji, co pozwala zaoszczędzić czas i zapewnia doskonałe rezultaty za każdym razem.
Dla miłośników słodkich wypieków platforma Cookidoo® oferuje dwie wyjątkowe kolekcje przepisów: Pyszne torty i Pyszne torty II, gdzie można znaleźć przepisy na różnorodne biszkopty, kremy i inne dodatki do tortów, które można dowolnie łączyć, tworząc własne, unikalne kompozycje smakowe. Można również skorzystać z gotowych inspiracji i połączeń smakowanych w przepisach na gotowe torty
Rodzaj tortu należy dopasować do okoliczności, okazji oraz specyfiki naszych gości. Poniżej kilka przykładów jak dobrać tort do okazji:
Kiedy upiec tort? Jak zaplanować pieczenie tortu krok po kroku?
Pieczenie tortu warto odpowiednio zaplanować. Przykładowo, jeśli tort ma być podany w niedzielę, biszkopt najlepiej upiec w czwartek, przełożyć go kremem w piątek, a w sobotę udekorować. Takie rozłożenie w czasie poszczególnych etapów sprawi, że pieczenie tortu nie pochłonie całego dnia, biszkopt ostygnie, a kremy i żelki odpowiednio stężeją. Po przełożeniu tortu kremem, tort powinien odpowiednio się ułożyć i „osiąść”. Z tego powodu też warto odczekać 1 dzień przed dekorowaniem masą maślaną. Nałożenie masy maślanej bezpośrednio po przełożeniu tortu kremem może sprawić, że dekoracja z masy popęka.
Przydatne akcesoria do pieczenia tortu
Jeśli przygotowanie tortu nie jest jednorazową przygodą, warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów cukierniczych, które znacznie ułatwią proces tworzenia. Do takich akcesoriów zalicza się przede wszystkim: rant cukierniczy, obrotowa patera, szeroka szpatułka oraz skrobka cukiernicza. Rant można formować, tworząc okręg o dowolnej średnicy. Jest on szczególnie przydatny przy przekładaniu tortów – jego zastosowanie sprawia, że boki tortu będą idealnie równe i bez wypukłości. Rant cukierniczy jest pomocny także przy przygotowaniu żelek owocowych lub tortów o niestandardowych rozmiarach. Z kolei patera obrotowa, szpatułka i skrobka pozwolą na łatwe rozprowadzenie masy maślanej po całej powierzchni tortu. Akcesoria te można nabyć w internetowych lub stacjonarnych sklepach dla cukierników.
Jak zrobić biszkopt na tort?
Podstawą tortu jest najczęściej biszkopt. Nie zawsze musi być to biszkopt klasyczny. Na Cookidoo® znajduje się wiele innych przepisów na różnego rodzaju biszkopty. Urządzenie Thermomix® pozwala na bezproblemowe ubicie jajek na idealnie puszystą masę, co gwarantuje sukces za każdym razem. Klasyczny biszkopt nie wymaga dodatku proszku do pieczenia, natomiast biszkopty cięższe, z dodatkiem czekolady, masła lub oleju powinny zawierać ten składnik, aby ciasto prawidłowo wyrosło. Wszystkie biszkopty znajdujące się w kolekcji Pyszne torty i Pyszne torty II można piec w tortownicy o średnicy 22-24 cm. Im mniejsza średnica tortownicy, tym wyższy będzie biszkopt. Należy upewnić się, że boki tortownicy są odpowiednio wysokie, aby rosnące ciasto nie wypłynęło. Boki niższe niż 10 cm warto podwyższyć, przyklejając do nich za pomocą masła odpowiednio docięty pasek z papieru do pieczenia. Ostudzony biszkopt należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub owinąć w folię, aby nie wysechł. Aby przekroić biszkopt na równe blaty, najlepiej użyć długiego noża z ostrymi ząbkami lub zaopatrzyć się w tzw. nóż strunowy. Można również zastosować trik z nicią: mocną nić należy włożyć w nacięcia na bokach ciasta i ostrożnie, równomiernie przeciągnąć przez biszkopt, aż do przecięcia go na równe części. Dzięki temu unikniesz nierówności i uzyskasz idealnie równe blaty, które będą idealne do przygotowania pięknego tortu lub innych deserów.
Nasączenie. Czym nasączyć biszkopt?
Większość biszkoptów przed przełożeniem kremem wymaga nasączenia. Rodzaj ponczu należy dopasować do smaku ciasta. Może być to lekki, uniwersalny poncz na bazie wody i soku z cytryny lub pomarańczy, lub bardziej wyrazisty, z dodatkiem herbaty, kawy i alkoholu. W przypadku jasnych biszkoptów należy zwrócić uwagę, by poncz nie zabarwił go na ciemny kolor.
Jaki krem do tortu wybrać?
Rodzaj i smak kremu definiuje charakter tortu. Biszkopt można przełożyć jednym lub dwoma rodzajami kremów. Smaki kremów należy do siebie tak dopasować, by tworzyły harmonijną całość. W dwóch seriach kolekcji "Pyszne torty" można znaleźć przepisy, gdzie ilości tych kremów wystarczają do przełożenia całego tortu dwoma warstwami, każdy z nich można jednak wykonać z połowy porcji, zachowując te same ustawienia urządzenia Thermomix®.
Żelki, chrupki i inne dodatki do tortu
Ciekawymi dodatkami, które urozmaicą smak i konsystencję tortu, są różnego rodzaju frużeliny i żelki owocowe. Pozwalają one przełamać smak kremu i wprowadzają orzeźwiający akcent. Smak tortu można urozmaicić, stosując także krem cytrynowy (lemon curd), krem pomarańczowy (orange curd) lub frużelinę wiśniową. Ciekawym elementem, przełamującym miękką strukturę tortu, może być także chrupka, którą wykonać można na bazie zarówno białej, jak i gorzkiej czekolady.
Torty podzielić można na kilka rodzajów, w zależności od sposobu ich dekoracji:
Wyciskając masę przez worek cukierniczy, można udekorować tort rozetkami, różyczkami i falbankami, w zależności od kształtu używanej końcówki (tylki cukierniczej). Masę maślaną można barwić na dowolny kolor, należy jednak pamiętać, że naturalny kolor tej masy jest jasnożółty. Aby uzyskać śnieżnobiały kolor, należy do masy dodać nieco białego barwnika. Aby zabarwić masę na kolor, który mógłby wchodzić w reakcję z żółtą barwą (np. niebieski), należy najpierw wybarwić masę białym barwnikiem, a następnie dodać kolor właściwy.
Przy dekoracji tortu ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Najbardziej klasyczną opcją dekoracji będą świeże owoce oraz czekoladowy drip. Obecnie niezwykle popularne są również torty z dekoracjami ze świeżych kwiatów, różnego rodzaju czekoladek i pralinek, a nawet lizaków bezowych. Do dekoracji można wykorzystać także rożki waflowe do lodów, makaroniki , trufle, a nawet pączki z dziurką i mini buteleczki ulubionego alkoholu. Aby podkreślić okazję do świętowania, w tort można wbić dedykowany, imienny topper. Dzieci z pewnością ucieszą się z figurek z masy cukrowej lub opłatka z nadrukiem postaci z ulubionej bajki. Warto pamiętać, że masę cukrową i opłatek nie powinno się kłaść na kremie z bitej śmietany, który może rozpuścić dekoracje. Odpowiednim podkładem są natomiast wszelkiego rodzaju masy maślane.