![Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c74c41a8eef7b8a944bc6183744bcac3/Derivates/d234e5ad14d7e19e20fc917859b9b69750cdf768.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórkę z 1 cytryny, ekologiczna, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
- 200 g cukru
- 8 jajek
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego, żółtego (opcjonalnie)
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Żelka mango
- 400 g mango, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 2 ½ łyżeczki żelatyny w proszku
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Mus z białej czekolady
- 250 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
Przełożenie
- 200 g wody
- 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g truskawek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
Masa maślana „3M” i dekoracja
- 240 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 240 g mleka skondensowanego, słodzonego, w temp. pokojowej
- 400 g sera mascarpone, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki białego barwnika spożywczego, w żelu (opcjonalnie)
- kwiaty, jadalne, do dekoracji (opcjonalnie)
- mini bezy, do dekoracji (opcjonalnie)
- makaroniki, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2052.1 kJ / 490.5 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 34.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.6 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 160.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żelka mango do tortów
3 godz. 25 min
Chrupka czekoladowo-orzechowa do tortów
1 godz. 10 min
Maślany ganache czekoladowy do dekoracji tortów
45 Min
Tort à la Ferrero Rocher® z chrupką
72 godz.
Krem à la Ferrero Rocher® do tortów
35 min
Masa maślana „3M” do dekoracji tortów
10min
Krem à la Kinder Bueno® do tortów
7h
Mus z białej czekolady do tortów i deserów
1h
Krem Oreo® do tortów
14 godz.
Żelka truskawkowa do tortów
3h 45min
Frużelina malinowa
10min
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 godz.