Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango
TM6 TM5

Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango

4.6 (5 ocen)

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórkę z 1 cytryny, ekologiczna, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
  • 200 g cukru
  • 8 jajek
  • 1 - 2 krople barwnika spożywczego, żółtego (opcjonalnie)
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Żelka mango

  • 400 g mango, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Mus z białej czekolady

  • 250 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej

Przełożenie

  • 200 g wody
  • 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g truskawek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki

Masa maślana „3M” i dekoracja

  • 240 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 240 g mleka skondensowanego, słodzonego, w temp. pokojowej
  • 400 g sera mascarpone, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 1 - 2 łyżeczki białego barwnika spożywczego, w żelu (opcjonalnie)
  • kwiaty, jadalne, do dekoracji (opcjonalnie)
  • mini bezy, do dekoracji (opcjonalnie)
  • makaroniki, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2052.1 kJ / 490.5 kcal
Białko
7.7 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcz
34.8 g
Tłuszcz nasycony
20.6 g
Błonnik
0.8 g
Sód
160.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy