Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- masło, do natłuszczenia tortownicy
- 240 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
- 8 jajek
- 240 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (patrz wskazówka)
- 2 szczypty soli
- barwnik spożywczy, zielony, w proszku (patrz wskazówka)
Krem i nasączanie biszkoptu
- 180 g wody
- 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 - 250 g owoców, świeżych, zielonych, np. agrestu, plastrów kiwi, połówek winogron
- 500 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 50 g cukru pudru
- mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2678.9 kJ / 639.9 kcal
- Białko
- 11.6 g
- Węglowodany
- 53.8 g
- Tłuszcz
- 42.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.7 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 208.5 mg
Alternatywne przepisy
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2ωρ. 50 λεπτ.
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7h 55min
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6 godz. 50 min
Tort walentynkowy
7h 20min
Tort czekoladowy z truskawkami
2h 30min
Różowy tort z kremem malinowym
48sa
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2h 30min
Biszkopt
1h 50min
Tort Marysieńka
9 Std. 30 Min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min
Wilgotny biszkopt z olejem
4h
Tort
3 Std. 10 Min