Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)

4.7 265 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji

Składniki

Biszkopt
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • jajek
    8
  • cukru
    240 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
    240 g
  • proszku do pieczenia (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka
  • soli
    2 szczypty
  • barwnik spożywczy, zielony w proszku (patrz wskazówka)
Krem i nasączanie biszkoptu
  • wody
    180 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 - 70 g
  • owoców świeżych, zielonych, np. agrestu, plastrów kiwi, połówek winogron
    200 - 250 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    500 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    500 g
  • cukru pudru
    50 g
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 639.9 kcal / 2678.9 kJ
Białko 11.6 g
Tłuszcz 42.1 g
Węglowodany 53.8 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 26.7 g
Sód 208.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...