Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)

4.7 270 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji

Składniki

Biszkopt
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 240 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (patrz wskazówka)
  • 2 szczypty soli
  • barwnik spożywczy, zielony w proszku (patrz wskazówka)
Krem i nasączanie biszkoptu
  • 180 g wody
  • 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 - 250 g owoców świeżych, zielonych, np. agrestu, plastrów kiwi, połówek winogron
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 639.9 kcal / 2678.9 kJ
Białko 11.6 g
Tłuszcz 42.1 g
Węglowodany 53.8 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 26.7 g
Sód 208.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...