Urządzenia i Akcesoria
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji
Składniki
Biszkopt
-
masło do natłuszczenia tortownicy
-
jajek8
-
cukru240 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy240 g
-
proszku do pieczenia (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
soli2 szczypty
-
barwnik spożywczy, zielony w proszku (patrz wskazówka)
Krem i nasączanie biszkoptu
-
wody180 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego50 - 70 g
-
owoców świeżych, zielonych, np. agrestu, plastrów kiwi, połówek winogron200 - 250 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki500 g
-
sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki500 g
-
cukru pudru50 g
-
mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
639.9 kcal /
2678.9 kJ
Białko
11.6 g
Tłuszcz
42.1 g
Węglowodany
53.8 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
26.7 g
Sód
208.5 mg