Urządzenia i Akcesoria
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji
Składniki
Biszkopt
-
masło do natłuszczenia tortownicy
-
8 jajek
-
240 g cukru
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
240 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia tortownicy
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (patrz wskazówka)
-
2 szczypty soli
-
barwnik spożywczy, zielony w proszku (patrz wskazówka)
Krem i nasączanie biszkoptu
-
180 g wody
-
50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200 - 250 g owoców świeżych, zielonych, np. agrestu, plastrów kiwi, połówek winogron
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
50 g cukru pudru
-
mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
208.5 mg
Białko
11.6 g
Kalorie
2678.9 kJ /
639.9 kcal
Tłuszcz
42.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
26.7 g
Węglowodany
53.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6 godz. 50 min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2 godz. 50 min
Tort walentynkowy
7 godz. 20 min
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2 godz. 55 min
Tort
3 godz. 10 min
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 godz. 55 min
Tort z bitą śmietaną, truskawkami i malinami
2 godz. 40 min
Różowy biszkopt na kisielach
4 godz.
Tort czekoladowy z truskawkami
2 godz. 30 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Biszkopt
1 godz. 50 min