Tort

Tort

4.9 4.4K ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
16 porcji

Składniki

Biszkopt
  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 szczypty soli
Krem i nasączanie biszkoptu
  • 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 180 g wody
  • 500 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 700 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 489.4 kcal / 2047.6 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 33.7 g
Węglowodany 40.7 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 19.3 g
Sód 230.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...