Tort

Tort

4.9 4.4K oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
16 porcji

Składniki

Biszkopt
  • jajek
    8
  • cukru
    240 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej tortowej
    240 g
  • proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • soli
    2 szczypty
Krem i nasączanie biszkoptu
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 - 70 g
  • wody
    180 g
  • owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    500 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    700 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    700 g
  • cukru pudru
    80 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 489.4 kcal / 2047.6 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 33.7 g
Węglowodany 40.7 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 19.3 g
Sód 230.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...