![Tort tęczowy z lizakami Tort tęczowy z lizakami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FEE2A2E7-9D77-4658-B899-2F166F3592DE/Derivates/7D284B71-26FB-44E3-A48B-BDDD06A89228.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopty
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 8 jajek
- 220 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego, zielonego
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego
Krem śmietanowy
- 50 g cukru pudru
- 500 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Dekoracja tortu
- 180 g wody
- 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- posypka cukrowa, kolorowa, do dekoracji (30-50 g)
- lizaki, kolorowe, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2210.5 kJ / 528.3 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 42.1 g
- Tłuszcz
- 36.3 g
- Błonnik
- 0.6 g