Wersje kompatybilne
Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt szpinakowy
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- 8 jajko
- 30 g oleju
- 170 g cukru
-
1
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 260 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żelka truskawkowa
-
350
g truskawek, świeżych
lub 350 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 30 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g żelatyny w proszku
Krem limonkowy
- 250 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 220 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżeczki skórki otartej z limonki, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 70 - 80 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
- 10 - 15 liści mięty, świeżych
Krem śmietankowy i przełożenie
- 200 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 20 g cukru pudru
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 180 g wody mineralnej, niegazowanej
- 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Dekoracja
- 300 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 30 g cukru pudru
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 20 - 30 g herbatników
- borówki amerykańskie, do dekoracji
- czekoladowe jajka, nadziewane, do dekoracji
- mięta, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2210 kJ / 528.2 kcal
- Białko
- 9.7 g
- Węglowodany
- 44.1 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.8 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 254.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żelka mango do tortów
3h 25min
Biszkopt cytrynowy
4h
Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango
72h
Chrupka czekoladowo-orzechowa do tortów
1h 10 min
Mus z czarnej porzeczki do tortów i deserów
45 min
Krem à la Ferrero Rocher® do tortów
35 min
Krem à la Kinder Bueno® do tortów
7h
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72h
Biszkopt kakaowy z olejem
4h
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 Std.
Tort à la Ferrero Rocher® z chrupką
72h
Żelka truskawkowa do tortów
3h 45min