
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt kakaowy z olejem
- 190 g mąki pszennej
- 50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 8 jajek
- 200 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 60 g oleju
Chrupka czekoladowo-orzechowa
- 40 g orzechów laskowych, prażonych (patrz wskazówka)
- 120 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju
- 70 g prażynki do tortów
Krem à la Ferrero Rocher®
- 80 g orzechów laskowych, prażonych (patrz wskazówka)
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 450 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 220 g kremu orzechowo-czekoladowego w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
Przełożenie
- 70 g espresso, zaparzonego ostudzonego (patrz wariant)
- 200 g wody mineralnej, niegazowanej
- 100 g borówek amerykańskich
- 4 łyżki dżemu owocowego kwaśnego, np. z owoców leśnych, z czarnej porzeczki lub jeżynowego
Maślany ganache czekoladowy do dekoracji
-
300
g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
lub 300 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki - 150 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 300 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- pralinki orzechowo-czekoladowe, typu Ferrero Rocher® przekrojone na pół lub w całości, do dekoracji
- jeżyny, świeże do dekoracji (ok. 100 g)
- borówki amerykańskie do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 685.6 kcal / 2868.7 kJ
- Białko
- 10.1 g
- Tłuszcz
- 49.5 g
- Węglowodany
- 53.6 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.5 g
- Sód
- 190.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort pistacjowy z frużeliną malinową
72 godz.
Krem pistacjowy do tortów
6 godz. 15 min
Chrupka czekoladowo-orzechowa do tortów
1 godz. 10 min
Krem à la Ferrero Rocher® do tortów
35 min
Krem à la Kinder Bueno® do tortów
7 godz.
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 godz.
Masa maślana z mascarpone do dekoracji tortów
10 min
Maślany ganache czekoladowy do dekoracji tortów
45 min
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.
Biszkopt kakaowy z olejem
4 godz.
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48 godz.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72 godz.