![Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/931e60ca-44b4-48fb-b8a8-93c2100fe074/Derivates/44233ffd-6617-4499-a1a8-7bdf6bcbadbd.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa do piernika
- 30 g lasek cynamonu, przełamanych na pół
- 1 gałka muszkatołowa, cała
- 10 goździków
- 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 10 strączków kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
Ciasto piernikowe
- bułka tarta, do posypania formy
- 2 jajka, w temp. pokojowej
- 250 g mleka, w temp. pokojowej
- 15 g miodu, płynnego
- 100 g oleju rzepakowego
- 30 g powideł śliwkowych
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 500 g serka kremowego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 40 - 60 g cukru pudru
- 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Składanie tortu
- 6 łyżek likieru pomarańczowego
- 12 - 14 pierniczków, o dowolnych kształtach, do dekoracji (opcjonalnie)
Rozmarynowe choinki
- 2 - 3 gałązki rozmarynu, świeżego, dł. ok. 10 cm
- 100 g cukru
- 100 g wody
Lukier
- 100 g cukru
- 1 białko
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2271.1 kJ / 542 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 67 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 217 mg