Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
TM6 TM5

Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem

4.9 (801 ocen)

Składniki

Biszkopt

  • 150 g mąki pszennej tortowej, typu 450
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek, rozmiar L
  • 180 g cukru

Rozdrabnianie ciastek i frużelina

  • 5 ciastek Oreo® lub markizów
  • 180 g malin, mrożonych
    lub 180 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej (12 g)
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Przełożenie i nasączenie

  • 150 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 500 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 35 g cukru
  • 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)

Tynk

  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 200 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 15 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Czekoladowy drip

  • 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ciastka Oreo® lub markizy, do dekoracji
  • owoce jagodowe, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2739.6 kJ / 654.8 kcal
Białko
10.1 g
Węglowodany
47.5 g
Tłuszcz
48.1 g
Tłuszcz nasycony
27.4 g
Błonnik
1.8 g
Sód
330.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy