Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 150 g mąki pszennej tortowej, typu 450
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek, rozmiar L
- 180 g cukru
Rozdrabnianie ciastek i frużelina
- 5 ciastek Oreo® lub markizów
-
180
g malin, mrożonych
lub 180 g wiśni, mrożonych, bez pestek - 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
Przełożenie i nasączenie
- 150 g wody mineralnej, niegazowanej
- 2 łyżeczki cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 35 g cukru
- 500 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)
Tynk
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 200 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 15 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, naturalnego
Czekoladowy drip
- 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 50 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ciastka Oreo® lub markizy, do dekoracji
- owoce jagodowe, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2739.6 kJ / 654.8 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 47.5 g
- Tłuszcz
- 48.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.4 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 330.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango
72 Std.
Krem michałkowy biały
6h 20min
Krem Oreo® do tortów
14h
Chrupka czekoladowo-orzechowa do tortów
1 Std. 10 Min
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 godz.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72 Std.
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10min
Chrupka z białej czekolady do tortów
1 Std. 10 Min
Żelka z owoców jagodowych do tortów
2 Std. 25 Min
Krem malinowy
30min
Masa maślana z mlekiem w proszku do dekoracji tortów
10min
Żelka truskawkowa do tortów
3h 45min