Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem

Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem

4.9 1.6K ocen
Przygotowanie 1 godz. 20 min
Czas całkowity 14 godz.
12 porcji

Składniki

Biszkopt
  • 150 g mąki pszennej tortowej typu 450
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek, rozmiar L
  • 180 g cukru
Rozdrabnianie ciastek i frużelina
  • 5 ciastek Oreo® lub markizów
  • 180 g malin, mrożonych
    180 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
Przełożenie i nasączenie
  • 150 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 35 g cukru
  • 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)
Tynk
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 15 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, naturalnego
Czekoladowy drip
  • 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 50 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ciastka Oreo® lub markizy, do dekoracji
  • owoce jagodowe, świeże do dekoracji

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 330.9 mg
Białko 10.1 g
Kalorie 2739.6 kJ / 654.8 kcal
Tłuszcz 48.1 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 27.4 g
Węglowodany 47.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...