Tort wielkanocny Marysieńka
TM5 TM6

Tort wielkanocny Marysieńka

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 80 g mąki pszennej, typ 450
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 140 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli

Blat orzechowo-bezowy

  • 200 g cukru
  • 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 1 szczypta soli
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Budyń

  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 żółtka

Krem budyniowo-maślany

  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 - 50 g likieru migdałowego, np. amaretto

Przygotowanie tortu

  • 200 - 250 g espresso, zaparzonego, ostudzonego

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 g miodu
  • orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2272.3 kJ / 542.7 kcal
Białko
9.5 g
Węglowodany
56 g
Tłuszcz
31.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie