Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt kakaowy
- 80 g mąki pszennej, typ 450
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 1 szczypta soli
Blat orzechowo-bezowy
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 5 białek
-
200
g cukru
lub 200 g drobnego cukru - 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Budyń
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
-
20
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 40 g cukru wanilinowego - 100 - 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 3 żółtka
Krem budyniowo-maślany
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 - 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
Przygotowanie tortu
- 200 - 250 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 g miodu
- orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2272.3 kJ / 542.7 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 31.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.6 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 161.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6u. 50min
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48h
Biszkopt kakaowy
4h
Królewiec
9h 45min
Wuzetka (W-Z)
9h 20min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Biszkopt
1 Std. 50 Min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min
Tort Czarny Las
5h
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48h
Malinowa chmurka
12h 5min