Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
TM6 TM5

Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady

4.8 (853 oceny)

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego

Chrupka z białej czekolady

  • 50 g migdałów, w płatkach, uprażonych uprzednio na suchej patelni
  • 50 g płatków kukurydzianych, typu corn flakes
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oleju

Krem cappuccino na białej czekoladzie

  • 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, typu espresso lub cappuccino, w proszku
  • 400 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)

Przełożenie

  • 250 - 300 g mleka
  • 50 g likieru kawowego
    lub 50 g likieru migdałowego, np. amaretto

Dekoracja z trufli kawowych

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, typu espresso lub cappuccino, w proszku
  • 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprażonych uprzednio na suchej patelni, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2449 kJ / 585.3 kcal
Białko
10.9 g
Węglowodany
49.9 g
Tłuszcz
39 g
Tłuszcz nasycony
20.7 g
Błonnik
2.7 g
Sód
204.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy