Wersje kompatybilne
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 20 g orzechów pistacjowych, niesolonych
Spód kakaowo-kokosowy
- olej, ilość do natłuszczenia formy
- 110 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g herbatników kakaowych
- 50 g wiórków kokosowych
Masa czekoladowa
- 80 g cukru
- 800 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 650 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 200 g likieru typu irish cream, np. Baileys
Polewa lustrzana (mirror glaze)
- 20 g żelatyny w proszku
- 40 g zimnej wody
- 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 130 g wody, w temp. pokojowej
- 260 g cukru
- 170 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego
- 4 makaroniki, różnokolorowych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3361.2 kJ / 802.8 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 79.5 g
- Tłuszcz
- 48.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2óra 50p
Tort orzechowo-makowy
4u. 30min
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6h 50min
Tort walentynkowy
7h 20min
Tort czekoladowy z truskawkami
2h 30min
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
3óra
Różowy tort z kremem malinowym
48u.
Biszkopt kakaowy
4h
Biszkopt
1óra 50p
Biszkopt czekoladowy
4h
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10 Min