
Urządzenia i Akcesoria
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 7 godz. 55 min
16 porcji
Składniki
-
orzechów pistacjowych, niesolonych10 - 20 g
Spód kakaowo-kokosowy
-
olej ilość do natłuszczenia formy
-
masła pokrojonego na kawałki110 g
-
herbatników kakaowych200 g
-
wiórków kokosowych50 g
Masa czekoladowa
-
cukru80 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu800 g
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki650 g
-
likieru typu irish cream, np. Baileys®200 g
Polewa lustrzana (mirror glaze)
-
żelatyny w proszku20 g
-
zimnej wody40 g
-
białej czekolady pokrojonej na kawałki300 g
-
wody w temp. pokojowej130 g
-
cukru260 g
-
mleka skondensowanego, słodzonego170 g
-
barwnika spożywczego czerwonego1 - 2 łyżeczki
-
makaroniki różnokolorowych, do dekoracji4
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
802.8 kcal /
3361.2 kJ
Białko
8.9 g
Tłuszcz
48.6 g
Węglowodany
79.5 g
Błonnik
2.1 g