Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)

Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)

3.7 189 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 7 godz. 55 min
16 porcji

Składniki

  • 10 - 20 g orzechów pistacjowych, niesolonych
Spód kakaowo-kokosowy
  • olej ilość do natłuszczenia formy
  • 110 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 50 g wiórków kokosowych
Masa czekoladowa
  • 80 g cukru
  • 800 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 650 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
Polewa lustrzana (mirror glaze)
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 40 g zimnej wody
  • 300 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 130 g wody w temp. pokojowej
  • 260 g cukru
  • 170 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
  • 4 makaroniki różnokolorowych, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 802.8 kcal / 3361.2 kJ
Białko 8.9 g
Tłuszcz 48.6 g
Węglowodany 79.5 g
Błonnik 2.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...