Tradycje i rytuały różnią się w zależności od kraju, a w wielu miejscach kluczową rolę odgrywa jedzenie. W Japonii zupa z makaronem zapewnia długowieczność, we Włoszech soczewica przynosi bogactwo, a w Turcji granaty gwarantują dostatek. Dowiedz się, jakie znaczenie mają dania spożywane z okazji Nowego Roku i przygotuj własne menu!
Jednym z tradycyjnych włoskich dań noworocznych jest cotechino e lenticchie (kiełbasa z soczewicą). Soczewica przypomina monety, dlatego stanowi symbol szczęścia i powodzenia. Nie może jej zabraknąć na jadalnianym stole!
W Turcji podczas Sylwestra króluje granat – symbol dostatku i płodności w nowym roku. Do częstych zwyczajów należy otwieranie granatów o północy, a nawet rzucanie ich na ziemię przed drzwiami wejściowymi do domu, aby rozsypać nasiona, które przynoszą szczęście.
Podczas Sylwestra w Austrii tradycyjnie serwuje się pyszne pieczone prosię, które ma przynosić szczęście. Dodatkowo często dekoruje się stół małymi świnkami z marcepanu, czekolady, ciasta lub innych słodkości.
W Japonii istnieje tradycja, by o północy jeść sobę – zupę z makaronem gryczanym. Długie nitki ciasta symbolizują długowieczność i przechodzenie z jednego roku do następnego. Makaron można łatwo pokroić, dlatego symbolizuje on również oddzielenie od upływającego roku.
Cebula ma swoje miejsce w greckiej tradycji noworocznej jako symbol wzrostu i odrodzenia. Wiesza się ją nad drzwiami wejściowymi i zdejmuje następnego ranka.
W Meksyku na noworocznym stole często można znaleźć tamales – ciasto kukurydziane nadziewane mięsem, serem i innymi składnikami, zawinięte w łupinę kukurydzy albo liść bananowca. Tamales często są serwowane z menudo – tradycyjną zupą z flakami, która podobno leczy kaca.
Z okazji Nowego Roku w Szwecji i Norwegii nigdy nie brakuje ryżowego puddingu. Istnieje zwyczaj, by w środku chować migdał. Osoba, która go znajdzie, może liczyć na 12 miesięcy szczęścia w nowym roku.