Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

4.8 352 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Sałatka
  • liści natki pietruszki, świeżych
    5 - 10 g
  • wody
    1000 g
  • zielonej soczewicy, suszonej
    120 g
  • zielonej fasolki szparagowej, świeżej
    200 g
    200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarno ziela angielskiego
    1
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • awokado dojrzałego (1 szt.), pokrojonego w 1-2 cm kostkę
    100 - 120 g
  • rukoli
    80 - 100 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
    60 g
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    200 g
Dressing
  • ząbek czosnku
    1
  • musztardy miodowej
    10 g
  • syropu klonowego
    20 g
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • ziół prowansalskich, suszonych
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • ziaren sezamu, czarnego
    2 łyżki
    2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. orkiszowego lub żytniego
    4

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 410.8 kcal / 1719.7 kJ
Białko 14.5 g
Tłuszcz 20.8 g
Węglowodany 51.3 g
Błonnik 10.5 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 523.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...