
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g mięsa wieprzowego np. z łopatki lub szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 150 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 60 g wody
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 240 g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania
- 20 g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
- biały ocet winny do skropienia pielmieni
- pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia pielmieni
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 677.6 kcal / 2837 kJ
- Białko
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 27.3 g
- Węglowodany
- 78.9 g
- Błonnik
- 2.8 g