
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ½ łyżeczka soli
- 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g bułki tartej
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
-
600
g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
lub 600 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonej na kawałki - 300 g krojonych pomidorów, z puszki
- 70 g czerwonego wina
- 75 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty kminku, mielonego
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 1 łyżka rozmarynu, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- masło do natłuszczenia formy
- 40 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 798.8 kcal / 3342.1 kJ
- Białko
- 33.4 g
- Tłuszcz
- 56.3 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.6 g
- Sód
- 1815.7 mg