Moussaka

Moussaka

4.6 1.2K ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji

Składniki

  • 400 g bakłażanów pokrojonych w 1 cm plastry
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g bułki tartej
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
    600 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonej na kawałki
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 70 g czerwonego wina
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
    ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 40 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 jajka

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1434.3 mg
Białko 33.8 g
Kalorie 3296.3 kJ / 787.9 kcal
Tłuszcz 54.9 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 21.6 g
Węglowodany 38.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...