
Urządzenia i Akcesoria
Moussaka
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji
Składniki
-
400 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
-
500 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
3 ½ łyżeczka soli
-
120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
20 g bułki tartej
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
50 g oliwy z oliwek
-
600 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
-
300 g krojonych pomidorów, z puszki
-
70 g czerwonego wina
-
75 g koncentratu pomidorowego
-
3 szczypty kminku, mielonego
-
1 łyżka oregano, suszonego
-
1 łyżka rozmarynu, suszonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
masło do natłuszczenia formy
-
40 g mąki pszennej
-
500 g mleka
-
2 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
2 jajka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
798.8 kcal /
3342.1 kJ
Białko
33.4 g
Tłuszcz
56.3 g
Węglowodany
38.7 g
Błonnik
6.3 g
Tłuszcz nasycony
21.6 g
Sód
1815.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Gulasz z polentą
2u.
Mussaka
2u. 30min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1u. 5min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1u.
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2u. 50min
Zielone cannelloni
1u. 45min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1u. 25min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1u.
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
2u. 35min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1u. 5min
Lasagne bolońska
2u. 30min
Quiche ze szparagami
1u. 35min