Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Greckie klopsiki (Soutzoukakia)
-
2 ząbki czosnku
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
50 g oliwy z oliwek
-
60 g bułki tartej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
Sos pomidorowy i ryż
-
50 g oliwy z oliwek
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
2 łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
400 g wody
-
200 g ryżu białego, długoziarnistego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
35 g
Kalorie
3045 kJ /
725 kcal
Tłuszcz
39 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
57 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką
1 godz.
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1 godz. 25 min
Pizzaiola z kurczaka
35 min
Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
1 godz. 45 min
Pulpety indycze nadziewane mozzarellą
40 min
Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową
50 min
Kotlety warzywne z sosem koperkowym
1 godz. 10 min
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym (TM5, TM6)
1 godz. 15 min
Pulpety w sosie pomidorowym
45 min
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min
Gołąbki bez zawijania
1 godz. 20 min
Kotlety mielone
30 min