
Wersje kompatybilne
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Greckie klopsiki (Soutzoukakia)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
Sos pomidorowy i ryż
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 725 kcal / 3045 kJ
- Białko
- 35 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Węglowodany
- 57 g
- Błonnik
- 4 g