Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem  (Soutzoukakia)

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)

4.5 2.8K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Greckie klopsiki (Soutzoukakia)
  • ząbki czosnku
    2
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • bułki tartej
    60 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ - 1 łyżeczka
  • białego wina, wytrawnego
    50 g
  • mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    500 g
Sos pomidorowy i ryż
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
    400 g
  • białego wina, wytrawnego
    100 g
  • cukru
    2 łyżeczki
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • wody
    400 g
  • ryżu białego, długoziarnistego
    200 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 725 kcal / 3045 kJ
Białko 35 g
Tłuszcz 39 g
Węglowodany 57 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...