Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 4 gałązki mięty, świeżej, tylko liście
- 2 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oliwy z oliwek
-
500
g jagnięciny, mielonej, podzielonej na kawałki
lub 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki - 40 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- mąka pszenna, do obtoczenia klopsików
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2008.4 kJ / 480 kcal
- Białko
- 22.9 g
- Węglowodany
- 12.1 g
- Tłuszcz
- 37.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 733.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ragout z jagnięciny
1h 10min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1h 15min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3h 10min
Knelki z piersi kurczaka
1 Std. 20 Min
Pulpety perłowe z ryżem
2 Std.
Kurczak po myśliwsku
50min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 Std. 20 Min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45min
Kotlety (kofty) z jagnięciny i fety w greckim stylu
30 min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40 Min
Klopsy królewieckie
2 godz. 10 min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1h 15min