Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- ¼ łyżeczki bazylii, suszonej
- 60 g śmietanki kokosowej
- 60 g oleju
- ½ łyżeczki czarnej gorczycy
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kozieradki
- 80 - 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryczki chili, świeże (zielone lub czerwone), bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
-
10 - 12
liści curry, suszonych
lub 10 - 12 liści curry, świeżych - 160 - 180 g pomidora, pokrojonego na 1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1034 kJ / 246 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Chana masala
35min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Dal makhani
13h 20min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Dal makhani z soczewicy
50min
Curry z serem paneer
5h
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1 godz. 15 min
Wegańskie chili
40min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min