Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 250 g ryżu do sushi
- 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty wasabi
- 2 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 200 g tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 114 kJ / 27.1 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 Std. 10 Min
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1h 30min
Majonez japoński (kewpie)
15 Min
Sushi z pieczarkami portobello
1h 30min
Krewetki i warzywa w tempurze
1 Std.
Sushi temaki
1h 30min
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40min
Pieczone sajgonki z warzywami (TM5)
1h 30min
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 Std. 45 Min
Sushi z wędzonym łososiem
1h 20min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1h 20min
Ryż do sushi
1 Std.