Sushi z pikantnym tuńczykiem

Sushi z pikantnym tuńczykiem

5.0 39 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
36 sztuk

Składniki

  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu do sushi
  • 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 2 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 200 g tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 4 płaty wodorostów nori
  • 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Białko 1.9 g
Kalorie 114 kJ / 27.1 kcal
Tłuszcz 1 g
Węglowodany 2.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...