Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 250 g ryżu do sushi
- 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty wasabi
- 2 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 200 g tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 114 kJ / 27.1 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Warzywa w tempurze
1h
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 Std. 45 Min
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Sushi z pieczarkami portobello
1h 30min
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1h 30min
Majonez japoński (kewpie)
15 min
Sushi nigiri
1h
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40min
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Ryż do sushi
1h
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min