
Urządzenia i Akcesoria
Solanka z mięsem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście10 g
-
koperku, świeżego tylko liście10 g
-
ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki, plus 100 g zalewy z ogórków kiszonych150 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki120 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki70 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki70 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki100 g
-
ząbek czosnku1
-
oleju rzepakowego20 g
-
kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. myśliwskiej, pokrojonej w półplasterki100 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę50 g
-
mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki lub udźca, pokrojonego na 2 cm kawałki250 g
-
mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki lub szynki, pokrojonego na 2 cm kawałki150 g
-
wody1000 g
-
soli1 płaska łyżeczka
-
ziarna ziela angielskiego3
-
liście laurowe, suszone2
-
szynki wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę100 g
-
koncentratu pomidorowego60 g
-
grzybów, marynowanych pokrojonych na kawałki100 g
-
zielonych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół35 g
-
kaparów, konserwowych (opcjonalnie)2 - 3 łyżki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do dekoracji6 łyżek
-
cytryny do dekoracji6 plastrów
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
354 kcal /
1483 kJ
Białko
22.9 g
Tłuszcz
26.3 g
Węglowodany
9.8 g
Błonnik
2.8 g