
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki, plus 100 g zalewy z ogórków kiszonych
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. myśliwskiej, pokrojonej w półplasterki
- 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 250 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki lub udźca, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 150 g mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki lub szynki, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1000 g wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 100 g szynki wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 100 g grzybów, marynowanych pokrojonych na kawałki
-
35
g zielonych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
lub 35 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół - 2 - 3 łyżki kaparów, konserwowych (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do dekoracji
- 6 plastrów cytryny do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 354 kcal / 1483 kJ
- Białko
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Błonnik
- 2.8 g