
Wersje kompatybilne
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 żółtka
- 1 łyżeczkę soli
Farsz
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 białka
- 1 czubata łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Paszteciki
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- mak do posypania pasztecików
- 1 białko
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 330.2 kcal / 1381.7 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 20.4 g
- Węglowodany
- 26.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.9 g
- Sód
- 427.4 mg