Pomidory

Pomidory to jeden z najbardziej uniwersalnych kulinarnych składników. Można je wykorzystać do dań na gorąco i na zimno, słodkich oraz wytrawnych. Odmiany pomidorów to także bogactwo smaków, kształtów i rozmiarów.

Letnie dania z pomidorami

Ciekawostki o pomidorach

Czy wiesz, że pomidory są pełne składników odżywczych? Thermomix® pozwala na ich pełne wykorzystanie. Pomidory posiadają na przykład mnóstwo likopenu, który łatwiej wchłania się w wysokiej temperaturze. Sosy pomidorowe z urządzenia Thermomix® to prawdziwy zastrzyk zdrowia! Unikaj też obierania pomidorów ze skórki, ponieważ ma ona dużo błonnika. Thermomix® zawsze rozdrobni ją idealnie. Świeże pomidory w gazpacho mają z kolei najwięcej witamin. Zawsze przechowuj pomidory w chłodnym pomieszczeniu, np. w lodówce lub piwnicy.

Pomidory na co dzień

Idealne do sosu

Najczęściej pomidory wykorzystuje się do sosów. Przeczytaj nasz artykuł na temat sosów do makaronu, zarówno z pomidorami, jak i bez nich.

Wszystko o sosach

Zapiekane dania z pomidorami

Śliwkowe, cherry, bawole serce

Pomidory mają wiele kształtów, kolorów i rozmiarów. Zwykłe pomidory są najbardziej uniwersalne i dobre przez cały rok. Pomidory śliwkowe najlepiej nadają się do gotowania, ponieważ zawierają mało wody i zachowują pełnię smaku. Pomidory cherry są najsłodsze i idealnie pasują do sałatek oraz sosów. Pomidory bawole serce są duże i soczyste. Są pyszne zarówno surowe, jak i ugotowane. Pomidory zielone zachowują kolor nawet po zerwaniu i nie powinno jeść się ich na surowo. Żółta odmiana nie różni się od czerwonej, ale zawsze doda sałatce kolorów!

Szybkie przepisy ze świeżych pomidorów

Pomidorowe inspiracje