
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oleju kokosowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka papryki wędzonej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona (opcjonalnie) - 60 g sosu sojowego
- 200 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
- 200 g cukinii, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 80 g mąki kasztanowej
- 2 jajka
- 2 pomidory, pokrojone w plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1739 kJ / 415 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 10.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 Std. 10 Min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1h 35min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40 min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1h 30min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1 Std. 10 Min