
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dressing z serem feta
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g oliwy z oliwek
- 30 g czerwonego octu winnego
- 1 płaska łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki papryki, słodkiej
Sałatka grecka
- 600 g pomidorów, dojrzałych, nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g ogórka, pokrojonego w półplasterki
- 150 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 150 g zielonej papryki, pokrojonej w paski
- 130 g czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy
- 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 200 g sera feta, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1069 kJ / 255 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 21.9 g
- Błonnik
- 3.3 g