Faszerowana cukinia z pomidorowym ryżem
TM6 TM5

Faszerowana cukinia z pomidorowym ryżem

4.6 (735 ocen)

Składniki

Faszerowana cukinia

  • 2 cukinie (ok. 300 g każda)
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
    lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 żółta papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 200 g sera feta, 100 g pokrojonego na kawałki, 100 g pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Pomidorowy ryż

  • 1000 g wody
  • 120 g ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 120 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g mleka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1688.2 kJ / 403.5 kcal
Białko
13.9 g
Węglowodany
44.2 g
Tłuszcz
20.2 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Błonnik
4.8 g
Sód
1281.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy