
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Faszerowana cukinia
- 2 cukinie (ok. 300 g każda)
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
-
200
g pomidorów pokrojonych na kawałki
lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 200 g sera feta 100 g pokrojonego na kawałki, 100 g pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pomidorowy ryż
- 1000 g wody
- 120 g ryżu długoziarnistego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 120 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g mleka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 403.5 kcal / 1688.2 kJ
- Białko
- 13.9 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Węglowodany
- 44.2 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Sód
- 1281.7 mg