Pizza marinara

Pizza marinara

4.7 155 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • 220 g wody letniej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 1 łyżeczka soli
Sos marinara
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych na kawałki
    300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 8 - 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1464.9 mg
Białko 13.3 g
Kalorie 2235.5 kJ / 534.3 kcal
Tłuszcz 16.4 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 2.6 g
Węglowodany 83.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...