Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 5 - 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów, dojrzałych, np. malinowych, śliwkowych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 ¼ - 2 ½ łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 280 g makaronu, suchego, typu farfalle, penne lub fusilli
- 80 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
-
100
g czarnych oliwek, bez pestek
lub 100 g zielonych oliwek, bez pestek - 40 - 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 1 mm piórka
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 200 - 250 g sera mozzarella, odsączonego z zalewy (2 kulki, w całości)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1345 kJ / 542 kcal
- Białko
- 25.5 g
- Węglowodany
- 68.8 g
- Tłuszcz
- 19.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 2171.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z serem feta i pomidorami
40min
Sałatka z pesto w stylu włoskim
35 min
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40min
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
40min
Tortille z warzywami i szynką
30 min
Sałatka "Abecadło"
30 min
Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
45 min
Rollsy z tortilli z serkiem chrzanowym, warzywami i łososiem
30 min
Letnia sałatka makaronowa
30 min
Włoska sałatka z makaronem i pesto
35 min
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35 min
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 min