
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
3 ząbki czosnku
-
5 - 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
500 g pomidorów, dojrzałych np. malinowych, śliwkowych, pokrojonych na kawałki
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 ¼ - 2 ½ łyżeczki soli
-
1200 g wody
-
280 g makaronu, suchego, typu farfalle penne lub fusilli
-
80 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
-
100 g czarnych oliwek, bez pestek
-
40 - 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1 mm piórka
-
10 g liści bazylii, świeżych
-
200 - 250 g sera mozzarella odsączonego z zalewy (2 kulki, w całości)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
542 kcal /
1345 kJ
Białko
25.5 g
Tłuszcz
19.5 g
Węglowodany
68.8 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Sód
2171.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DANIA W SŁOICZKACH
12 Przepisów
Polska
Polska