![Sos arrabbiata Sos arrabbiata](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5F4D3975-0403-4FD3-94DE-FAB529702045/Derivates/2cbe8b96-8425-47bd-bb68-a90795c0ba24.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g pomidorów, bez skórki, przekrojonych na pół, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 40 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- ½ - 1 łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
-
150
g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
lub 150 g pancetty, pokrojonej w 1 cm kostkę - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g bazylii, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 506 kJ / 121 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 3 g
- Tłuszcz
- 10 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos salvitxada
1h 25min
Penne all'arrabbiata
20min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 Std. 30 Min
Sos romesco
1h 25min
Penne puttanesca
50 Min
Sos neapolitański
1h
Sos amatriciana
50 Min
Sos słodko-kwaśny z papryką
50 Min
Sos puttanesca
45min
Sos warzywny (ortolana)
1sa 5 dk
Salsa z pomidorów i kolendry
1sa 5 dk
Sos pomidorowy
40min