Sos arrabbiata
TM5 TM6

Sos arrabbiata

4.7 (67 ocen)

Składniki

  • 800 g pomidorów, bez skórki, przekrojonych na pół, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 40 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
    lub 150 g pancetty, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g bazylii, świeżej, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
506 kJ / 121 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcz
10 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy